Ismeretlen ismerősök
2015. június 14. írta: sorridente

Ismeretlen ismerősök

Fényképgyűjtemények a világhálón

Rendhagyó módon ez alkalommal nem egy újabb családi szál mentén indulok el, hanem megkísérlem összegyűjteni az interneten fellelhető olyan archív fotógyűjteményeket, melyek segítségére lehetnek az egyszerű családfakutatónak. A poszt apropóját az adja, hogy a napokban felkerült a Fortepanra, az egyik legnagyobb ilyen portálra Klösz György fotográfus mintegy 1500 képe a századfordulós Budapestről. Lássuk, milyen kincsesbányákat rejt még az internet földje!

A fenti gyűjtemény közzététele a Fortepan nevéhez fűződik, akik már évek hosszú munkáját fektették a legkülönbözőbb tárgyú archív fotók digitalizálásába, mellyel kivívták a helytörténészek, családkutatók, a múlt iránt érdeklődők hatalmas elismerését. Az oldalon nevek, helyek, egyéb kulcsszavak (pl. 'katona', 'malom', vagy 'áruház' stb.) alapján lehet keresni, de a szerkesztők az évszámok szerinti böngészést is lehetővé tették az oldal alján, ahol a keresés után a találatok is megjelennek.
A Fortepan nagy előnye, hogy nem csupán budapesti kötődésű felvételeket közöl, hanem helyszíntől függetlenül gyűjti a régi képeket. A családfakutatók számára óriási segítség lehet egy-egy kisebb falu 80-100 évvel ezelőtti képe, de konkrét cél nélkül is órákat lehet eltölteni a fotók nézegetésével. Főleg, ha megnézzük mind az 51868 darabot...

7492.jpg

1930-as felvétel a kőbányai tűzőrség csapatáról. Ha tudjuk, hogy egyik ősünk a X. kerületi tűzoltóságon dolgozott, akár meg is találhatjuk ezen a csoportképen. Forrás: Fortepan.hu

Hungaricana Képeslapgyűjtemény

Ha már a kis falvaknál tartunk, érdemes meglátogatni a Hungaricana nevű közgyűjteményi portál képeslap-adatbázisát, ahol a címoldal szerint csaknem 300.000 lap digitalizált változatát tekinthetjük meg. A képeslapok nagy hányada "használt", azaz címzés és szöveg található a hátoldalán, vagyis a szerencsének és szorgalomnak köszönhetően akár rég elveszett családtagokra, vagy ismeretlen ismerősökre is bukkanhatunk a kutatás során.

kepeslapnyito.png

A képeslapkereső nyitóoldala

Nemzeti Portrétár

Áttérve a személyekre, első körben a Nemzeti Portrétárat kell megemlíteni, melynek hatalmas adatbázisa a magyar történelemben jelentős szerepet játszó személyiségekről készült portréfestmények gyűjtőhelye kíván lenni. Az adatbázis kereshető és böngészhető is egyben; az egyes portrék alapadatai is szerepelnek a képek mellett. A projekt fő célkitűzésének tartja a gyűjtés mellett az ismeretlen festmények meghatározását is.

Passport from Hungary 1916-1922

A családfakutatók Facebook-oldalán nem olyan régen fedeztem fel az alábbi flickr.com-os gyűjteményt, ami jelenleg 269 útlevélképet tartalmaz az Amerikába kivándorolt magyarokról. Mivel a Passport from Hungary 1916-1922 nem adatbázisnak készült, név szerint nem lehet keresni, de a fotók egy részére az illetékesek felírták a tulajdonos nevét, így ha van időnk, végig lehet nézegetni az egész gyűjteményt; akár ismerősök is visszanézhetnek ránk a fekete-fehér képekről. A felvételek egyébként olyan egyéneket és családokat ábrázolnak, akik 1916 és 1922 között kaptak útlevelet a tengerentúlra. 

14365215375_f422c121c4_m.jpg

A feliratos képek egyikén Mary Pogány mosolyog

Peppi oldala

Szerencsére az alábbi oldalon névvel együtt szerepelnek a következő személyek. Összegyűjtőik célja a rokonok megkeresése, hátha felfedezi valaki őseit a szereplők között. A képek családnév szerinti ABC-rendben szerepelnek, a keresés a jobb oldalon, kezdőbetű alapján lehetséges. Ugyanitt, a kezdőlapon a bal oldali menüsorban a Fotóalbumok alatt további képgyűjtemények tekinthetőek meg.

Néprajzi Múzeum

Helytörténeti, etnológiai kutatásaink során érdemes megnézni a Néprajzi Múzeum Fényképtárát is, melyben kulcsszavak alapján tudunk keresni, helyszín, idő, készítő neve szerint pedig böngészni.

Magyar Fotóarchívum

A 20. század eseményeit örökíti meg a Magyar Fotóarchívum oldala, ahol filmek, színészek, sportolók, írók, híres személyiségek felvételei között barangolhatunk, szintén kereshető adatbázis formájában. Aki egy vagy több közismert őssel rendelkezik, összegyűjtött formában tekintheti meg az adott személy életének különböző állomásait.  Az oldal Facebook-változata a Retro photo collection nevet viseli.

moricz.jpg

Móricz Zsigmond, Török Sophie,Babits Ildikó és Babits Mihály, Babitsék esztergomi házában. Forrás: http://stefan2001.blogspot.de/2015/04/esztergom-1934.html

Facebook-oldalak

Családkutatásunk során óhatatlanul belebotlunk egy-egy település múltjának mozzanataiba, melyek értelmezéséhez azok régi fényképeire lesz szükségünk. Sok községnek, városnak van már Facebook-oldala, melyek többségükben nyilvánosak, tehát nem kell tagnak lennünk ahhoz, hogy mazsolázgassunk a fotók közül. A múlt alkalommal szóba került Köröstarcsa oldalán például összegyűjtve nézegethetők a régi képeslapok, míg pl. Veszprém önálló helytörténeti albummal rendelkezik a közösségi oldalon. Érdemes tehát a családfánkon szereplő helyszínekre rákeresni, hiszen egyre több és több, szülőföldjét tisztelő és szerető személy osztja meg régi képeit az adott településről.

Magyar Fotográfiai Múzeum

Legvégül két olyan honlapot ajánlanék figyelmetekbe, ahol jómagam is családi vonatkozású adatot találtam. A Magyar Fotográfiai Múzeum Kecskeméten található, mindenféle fényképet, negatívot, dagerrotípiát, illetve a fényképezéshez szükséges eszközöket gyűjt. Adatbázisukban bukkantam rá az egyik távoli rokonomra, akinek immár a családfánkon egy alak is szerepel a neve mellett!

tobias.jpg

Tóbiás Imréné Bugyi Mária egyedül erről a képről ismert számunkra. Forrás:http://fotomuzeum.hu/fotografiak/mai_es_tarsa__tobias_imrene_bugyi_mariska

Az oldalon minden fotográfiához tartozik egy rövid leírás mind a kép készítőjéről, mind annak szereplőiről. Keresni, böngészni itt lehet: http://fotomuzeum.hu/fotografiak

Postamúzeum

A másik honlap, ahol egy (egyelőre csak valószínűsíthető) családtag adatait fedeztem fel, a Postamúzeum honlapja, melynek Portrétárában a Magyar Posta dolgozóit gyűjtötték össze a kezdetektől. Ha van tudomásotok postai vonatkozású ősről, mindenképpen nézzétek át a fotótárat! Címe: http://postamuzeum.hu/hu/targyak/kategoria/83/portrek

cs.jpg

Csapkay Károly postamérnök portréja

Jó böngészést mindenkinek! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://timeless.blog.hu/api/trackback/id/tr857542286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása