Aki falubeli, az rokon?
2023. november 04. írta: sorridente

Aki falubeli, az rokon?

Az utóbbi hetekben Somogy vármegyei, azon belül is szenyéri őseim kutatása került előtérbe, miután egy kedves követőtől érdeklődő üzenetet kaptam. A hölgy családjának egy ága szintén ebből a faluból származik, így erőinket egyesítve megpróbáljuk kideríteni, hogy rokonok vagyunk-e, csak azért, mert egy apró, kétutcás településről származunk?

A ma alig 300 fő által lakott település, Szenyér csaknem száz évvel ezelőtt még 1000 fő feletti lakosságszámmal dicsekedhetett (forrás: itt). Előbb a háború, majd az erőltetett téeszesítés azonban rányomta a bélyegét a fejlődésre: a helyi családok tízesével költöztek nagyobb városokba az új élet és a munka reményében. 

1966.png

A Somogyi Néplap egyik 1966-os számában, az első hasáb alján említett Horváth Vendel a dédapám, fia és menye pedig a nagyszüleim, akik 1960-ban költöztek fel Szenyérből Budapestre

Érdekesség, hogy ezek a családok tényleg egyazon kerületbe, sőt, egy utcába költöztek, így ismerős arcok vettek mindenkit körül. Nyaranta vissza-visszajártak szülőfalujukba, a gyerekeket megismertették az ottmaradt rokonokkal, de az idő múlásával lassan megszűnt a közvetlen a kapcsolat a generációk között. Mi, unokák és dédunokák már csupán Mindenszentek környékén járunk őseink földjén, ahogyan tettem ezt én is legutóbb, mikor a kis templom mellett sétálva meglepő felfedezést tettem...

De kezdjük egy kicsit korábbról. Családunk megőrzött néhány régi fényképet a szenyéri időkből, azonban sok lakodalmas, falubeli összejöveteles képről (melyeket itt lehet megnézni) sajnos fogalmunk sincs, kiket ábrázol. Ugyanez vonatkozik néhány egyéni portréra is, melynek főszereplői ismeretlenül néznek ránk majdnem száz év távlatából.

20180120_190136.jpg

Az egyik "ismeretlen ismerős" a családi fotóalbumban

Ez a fotó különösen izgatta a fantáziámat, mert a családban - a ruhaviselet alapján feltételezhető - egyházi személyről nem volt tudomása senkinek. Ki lehet ez az elegáns, szomorú tekintetű férfi? A választ az égiek adták meg, mégpedig a legváratlanabb pillanatban. A szenyéri "öreg" temetőben járva, ükszüleim sírjához sétálva érdeklődve olvastam a felvésett neveket, remélve, hogy az elmúlt években azonosított új rokonok közül meg tudok majd néhányat ott is találni. Ekkor vettem észre a templomhoz közel, egy régi-régi sírkövön az alábbi fotót és feliratot:

 

20231101_124058_2.jpg

20231101_123852_2.jpg

A fotó alatti felirat: " Főt. Tóth József, róm.kat. lelkész, élt 39 évet, megh. 1943. aug. 29."

Hogy még izgalmasabb legyen a történet, pont a látogatás előtti napokban sikerült a családfához kapcsolnom Balogh Erzsébet ükanyám rokonait, testvérének családjait, akik között volt egy bizonyos Tóth-ág. A sírkő előtt állva összeállt a kép: ez a Tóth József azonos azzal a lelkésszel, akinek a halotti bejegyzését megtaláltam 1943-ból, aki ükanyám unokaöccse volt, s akit a családi fotónk ábrázol. Libabőrös pillanat volt!

20231101_123852_3.jpg20180120_190136.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Telitalálat!

Némi kutakodásba kezdtem a szenyéri katolikus pap életútját illetően. Tóth József 1903. szeptember 4-én született Szenyérben, Tóth János földműves és Balogh Katalin ötödik, és egyben első fiúgyermekeként. Édesapja első feleségével Somogyfajszon élt, aki korán elhunyt, így kisgyermeke miatt új társ után nézett. Második feleségével két év után Szenyérbe költöztek, a Somogy Vármegyei levéltárban őrzött adásvételi szerződésből kiderül, 1897-ben vette a szenyéri házat Máté Pálné Kőműves Katalintól. Itt született a többi gyermek (Anna 1896, Mária 1897, Teréz 1900, halva született 1902, József 1903, Katalin 1906, Julianna 1913). A gyerekek közül kettő kivételével megélték a felnőttkort, falubeliekkel kötöttek házasságot (akik szintén köthetőek a családfámhoz, csak máshonnan).

rokonsag.png

Tóth József és dédapám, Horváth Vendel rokonsága

József egyházi pályára ment, bár erre vonatkozóan egyelőre sajnos semmilyen adatot nem találtam, a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár Sematizmusában nem szerepel. 1948 előtt Szenyér a tapsonyi plébániához tartozott, nem volt önálló egység. 

1934-ben több megyei újság is lehozta, hogy apja 70 korában egy vonatbalesetben életét vesztette.

1934.png

1942 augusztusában József "gazdasághoz értő főzőmindenest" keresett újsághirdetés útján, talán ekkorra már megromlott az egészsége, segítségre volt szüksége a háztartás vezetéséhez.

1942.png

Egy év múlva, 1943. augusztus 29-én halt meg Szenyérben, a halál oka: "vízkór", vagyis valamilyen ödéma. Hogy 39 évesen miért volt "nyugalmazott lelkész", egyelőre nem tudni.

Visszatérve a címben feltett kérdésre, úgy tűnik, egyre több falubeliről fog kiderülni, hogy szegről-végről rokon. Évek múltán talán a falu családkönyvét is sikerült majd összeállítani, ehhez gyűjtöm továbbra is az adatokat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://timeless.blog.hu/api/trackback/id/tr4818250693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ifjabb Balogh Zoltán 2024.02.18. 15:23:19

Üdvözlet ?
Ifjabb Balogh Zoltán vagyok.
Az Édesapám szintén Balogh Zoltán volt, 1950 ben született Szenyérben.
Nagyapám Balogh Péter volt.
Azért bátorkodtam ideírni, mert én is Szenyéri dolgokat olvasgattam ma itt át imterneten, és úgy bukkantam erre az írásra.
Mivel a felvázolt csaladfában volt Balogh, az jutott eszembe hátha velünk is van valamiféle rokonság ?!!!

sorridente 2024.02.18. 16:34:33

@Ifjabb Balogh Zoltán:
Kedves Zoltán!

Örülök a jelentkezésének! Azt nem tudja véletlenül, kik voltak nagypapájának a szülei? Úgy talán be tudnám illeszteni az én Balogh-ágamba.

Ifjabb Balogh Zoltán 2024.02.18. 17:14:41

Sajnos nem tudom.
A temetőben van a nagyapám az első sorban a ravatalozó mellett közvetlen eltemetve.
Arra emlékszem hogy a Mamám a temető hátsó részébe szokott menni vinni virágot, szerintem ott lehetnek talán az ősök, de pontosat sajnos nem tudok.
Majd ha egyszer lesz arra időm elmegyek körülnézek jobban a temetőben.
A papámék régen a Badacsony utca 6 alatt laktak kint a Poletárban.
Később beköltöztek a faluba oda ahol a tejcsarnok volt..
De már azt is lebontották régen.

Minden jót kívánok!
Örülök hogy tetszett írni!

sorridente 2024.02.18. 17:17:15

Köszönöm! A Mamája nevét még megkérdezhetem? Illetve a Papa melyik évben született? Van egy Balogh Péter a családfán, ő 1925.09.09-én született. Lehet, hogy ő az?
Megadom az e-mail címem, itt talán könnyebben egyeztethetünk: hovirag92@gmail.com, Horváth Viktória
süti beállítások módosítása