Gondolatok az újrakezdés kapcsán
2017. június 04. írta: sorridente

Gondolatok az újrakezdés kapcsán

Sok minden történt, amióta nem született új bejegyzés a blogon (2015? szent ég!). Mivel sokáig majdnem az összes ágon úgy gondoltam, hogy elakadtam, egy időre elengedtem a kutatás fonalát. Persze néha-néha lefuttattam egy-két keresést a leggyakoribb vezetéknevekkel a jól bevált adatbázisokban (google, hungaricana, arcanum), várva, hátha szembejön egy új találat. 

A friss kutatások apropóját az adta, hogy egyik rokonom 80. születésnapjára a saját családfáját (és ezáltal félig-meddig az enyémet is) szerettem volna letisztázva, igényes formátumban elkészíteni, amihez azonban az ötlet felmerültekor még sok-sok adat hiányzott. Közös águnkon még mindig nem tudok tovább haladni (nincs meg egy házassági bejegyzés az adott településen), ám a születésnapos hölgy apai ágán igen hamar és megdöbbentő részletességgel sikerült 3 generációnyi adatot összeszednem, kizárólag az internet adta lehetőségekkel. Itt szeretném kiemelni, hogy hasonló alkalmakra (idős rokon születésnapja, házassági évfordulója) tökéletes ajándék lehet a saját erőből összeállított, akár fényképekkel illusztrált, megfelelően kiválasztott háttérrel rendelkező családfa. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem kell levéltárosnak, sem profi kutatónak lenni ahhoz, hogy hosszabb-rövidebb időn belül az ember megtudjon pár dolgot saját családjának múltjáról, ősei életéről.

Az alábbiakban bemutatok néhány, az internetről letölthető, családfa mögé illeszthető hátteret, de angol nyelvű honlapokon ezer másikat is lehet találni:

Felbuzdulva a sikerélményeken, újra nekiálltam a családok kutatásának, melyben nagy segítséget nyújtott a folyamatosan frissülő temetőadatbázis, a Billiongraves. Itt a világ minden tájáról származó, önkéntesek által befotózott és feltöltött sírkövek képeit lehet nézegetni, kereshető formátumban is. Szerencsére itthoni adatokkal is egyre bővül a honlap, így évszámokat, neveket könnyen meg lehet tudni egy-egy adott találatból.

Olyan sok újdonságot sikerült előbányásznom a különféle listákról és adatbázisokból, hogy a családfaprogram, amit használok (Family Tree Maker), örömmel közölte, hogy elértem a 800. (!) felvitt családtagot az adatbázisomban. Hogy még egy kis rekorddal ezt kiegészítsem: a tőlem számított leghosszabb egyenes ági lánc 10 generációs (az adott ősszülők az 1750-es években születtek). Vagyis a teljes családfám 2 szülőt, 4 nagyszülőt, 8 dédszülőt, 16 ükszülőt, 32 szépszülőt, 64 ősszülőt, feljebb 128 ősszülőt, még feljebb 256 ősszülőt, még feljebb 512 ősszülőt tartalmaz....És ezek között még nincsenek a testvérek!

osszes.pngEgyenes ági felmenőim egy képen. Azért látszanak a hiányosságok...

Egy szeles tavaszi napon úgy határoztunk, megnézünk néhány Budapest közeli várat. Hogy hogy nem, "véletlenül" Nógrád is bekerült az úticélok közé, ahonnan a Csapkay-ági őseim származnak. Megragadtam az alkalmat, és felkerestem a temetőt, azonban a majdnem egyórás bejárás nem hozott eredményt, rokonokat nem sikerült találnom. Valahol legbelül éreztem, hogy túl régiek azok a sírok, amiket keresek; vagy a gaz borítja a köveket, vagy már olvashatatlan a felirat rajtuk. Furcsa érzés volt azon a helyen sétálni, ahol ükapám született, gyermekkorát töltötte (házasságot már Budapesten kötött szépanyámmal). Évekkel ezelőtt már leveleztem a nógrádi plébánossal, aki szívesen felajánlotta segítségét, melyre azonban az internetes lehetőségek miatt végül nem került sor. A nógrádi anyakönyveket ugyanis a Váci Egyházmegye Levéltára oldalán díjfizetés ellenében böngészni is lehet, így amit lehetett, már korábban összegyűjtöttem.

csapkay_jozsef_hal_1.jpgSzépapám apjának halálozási bejegyzése a nógrádi katolikus anyakönyv 1877. évében

Nógrádhoz még egy adatom kapcsolódik, melyet a helyszínen is meg lehet tekinteni. Fennmaradt egy összeírás, azaz pontosan a háztulajdonosok jegyzéke 1868-ból, tehát abból az időből, mikor őseim még ott laktak Nógrádban. Eszerint Csapkay József és családja a 218. számú telken lakott, melyet korabeli térképek alapján a mai Váci u.-Felszabadulás u.-Asztalos u. kereszteződésébe lehet helyezni. 1868-ban József már egyedül élt 3 gyermekével, hiszen felesége pár évvel azelőtt hirtelen elhunyt. Megtudhattam ezen kívül, hogy szomszédai Groszkampf János és Dudás György voltak, illetve a városrész, ahol lakott, Felsőkenderes névre hallgat. 

nogradi_terkep_nagy.pngKereszttel jelölve a 218. telek

Így hát szívből remélem, hogy a blogon újra hasznos és érdekes adalékokkal tudok szolgálni minden szorgos családfakutatónak, illetve azoknak is, akik mostanában fontolgatják, hogy elkezdenek visszafelé sétálni őseik útján. :)

20170429_150056.jpgNógrád - vár és település

A bejegyzés trackback címe:

https://timeless.blog.hu/api/trackback/id/tr98223396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása