Szabó Magda nyomában
2019. augusztus 06. írta: sorridente

Szabó Magda nyomában

2017-ben volt Szabó Magda írónőnk 100. születésnapja, melynek apropóján  még abban az évben sor került az emléke előtt tisztelgő kiállítás megszervezésére a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban.  Mivel az egyik első, maradandó élményeket okozó szépirodalmi olvasmányom az általa írt Abigél volt 13 éves koromban, s azóta is számos regényét elolvastam, a kiállítás felé nagy reményekkel tekintettem. Az egyik teremben hatalmas meglepetés ért: Szabó Magda részletes családfáját lehetett interaktívan böngészni.

Aki ismeri a Régimódi történet és az Ókút című, önéletrajzi és családtörténeti ihletésű műveket, tudja, hogy az írónő - édesanyja révén - erősen kötődik Debrecenhez. Erről az ágról jelentősen többet tud és oszt meg regényeiben az olvasókkal, mint édesapja családjáról, aki a Békés megyei Köröstarcsáról és környékéről származik. Mivel dédnagymamám és szülei a 20. század első felében ugyanebből a községből vándoroltak Budapestre, érdeklődéssel fordultam Szabó Elek rokonsága felé.

 

ktarcsa.png

 Köröstarcsa Békés megyében található

A regényekből és visszaemlékezésekből tudjuk, hogy az írónő apai nagyapja, Szabó János (1835-1902) református lelkész 1862-től töltötte be hivatalát Köröstarcsán, előtte egy évvel segédlelkésznek érkezett a Békés megyei faluba. Feleségével, Várady-Szabó Máriával öt gyermeket neveltek, Elek fiuk lett később Szabó Magda édesapja.

szabo_janos_1835-1902.png

Szabó János lelkész, esperes (forrás: wikipedia.hu)

A dolog (számomra) érdekessége, hogy a Köröstarcsán töltött időszak alatt több felmenőm is született a faluban, akikről kiderült, hogy Szabó Magda nagyapja keresztelte őket. Kulcsár Sándor és Török Julianna ősszüleimet is ő adta össze 1882. január 4-én, amint az az "Összeeskető" rovatban is olvasható.

kulcsar-torok.jpg

Ilyen és ehhez hasonló különlegességekre bukkanhat az, aki családfakutatásra adja a fejét. :) Egyébiránt Szabó Magda kézzel festett családfája mellett digitálisan is böngészhetőek az adatok a debreceni Kossuth utcai Emlékházban.

A bejegyzés trackback címe:

https://timeless.blog.hu/api/trackback/id/tr5614660589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása