Diósgyőr, Firenze, Rákospalota: Károly bácsi hazatért.
2017. november 05. írta: sorridente

Diósgyőr, Firenze, Rákospalota: Károly bácsi hazatért.

Ha az ember elkezdi kutatni őseit, családja történetét, előbb-utóbb belefut olyan dilemmába, amit a források hiánya, tévedése miatt nem tud megoldani. Nem olyan régen történt, hogy az internet segítségével választ kaptam egy olyan kérdésre, ami már régóta foglalkoztatott, s ezáltal lezárult egy idáig megoldatlan szál is - az Olaszországban dolgozó fociedző, Csapkay Károly személyével kapcsolatban

csapkay_karoly.jpg Csapkay Károly az 1910-es években, Diósgyőrben

csapkay.jpg

Később, már edzőként

3 éve, a blog egyik első bejegyzéseként született a Fiorentina első edzője, a magyar Csapkay Károly kapcsán készült írás. Az apropót a rokonság adta, hiszen ő volt dédapám nagybátyja, vagyis ükapám egyik testvére. Sajnos a család különböző ágai alig tartották a kapcsolatot, így pályafutásáról, életéről a kezdetekkor szinte semmit sem tudtam. A neten fellelhető újságok, iratok segítségével azonban többé-kevésbé sikerült összeállítani pályaképét, melyik évben hol focizott, edzősködött. Magánéletéről kiderült, kétszer nősült, s gyermeke is született - halálának időpontjáról, helyéről viszont a források ellentmondásosan nyilatkoztak. Mint utóbb megtudtam a wikipedián szereplő dátum (1966.03.01.) is helytelen.

Az Arcanum Digitális Tudománytár valóságos kincsesbánya mindenféle kutató számára, hiszen újságok, könyvek, jegyzékek, írott gyűjtemények több milliónyi oldala várja beszkennelve, hogy az olvasó megtalálja benne, ami őt leginkább érdekli.  Egy őszi esti böngészés során meglepő találatra akadtam (ahogy korábban is írtam, a család vezetékneveit időről időre beütöm a keresőkbe, hiszen az adatokat mindig frissítik). A Népsport magazin 1969. július 29-i száma a következő hírt közölte (átírva):

halal.png

Nem hittem a szememnek. MEGVAN a dátum!  1969. július 29. előtt nem sokkal hunyt el, feltehetően Budapesten. Ekkor már terveztem a következő lépést: át kell néznem az összes budapesti kerület anyakönyveit, a fenti időpont körül. Igen, ilyen, ha az embert elkapja a hév, hiába nincs meg sem a pontos nap, sem a hely, ez már nem akadály. Átlapozom mindet, hiszen valahol ott lesz. Ott volt. Budapest, 12. kerület, Sportkórház, 1969. július 27.

csk_halal2.jpg

Élete végén az Andrássy út 15-ben lakott (elég jó hely!), 1945-ben másodszor is megnősült; ezeket olvasva furcsa érzés volt,  hogy ennyi idő után pont kerül az i-re. De előtte még hátravolt valami.

A Népsportban megjelent hírt újra elolvasva felfigyeltem egy információra: a temetés a rákospalotai temetőben lesz. Első gondolatom az volt, hogy valahogy megtalálom a sírhelyet, hiszen az lenne a történet méltó befejezése. Aztán eszembe jutott, ennyi idő után nem is biztos, hogy még létezik, ha senki sem gondozza. Nem baj, tegyünk egy próbát! Segítségemül az Amerikából kiindult billiongraves-"mozgalom" szegődött, ami világ temetőiben járó önkéntesek által készített sírfotókat gyűjti egybe. Igen, Magyarországról is egyre több adat van, kis falvaktól a nagyvárosokig. Nagy előnye a dolognak, hogy kereshető, hiszen a fotókon olvasható adatokat más önkéntesek adatbázisokba viszik fel. 

Gondolom már kitaláltátok, hogy szerencsémre a rákospalotai temető egyike a feldolgozottaknak, így azonnal meg is találtam, amit kerestem: Csapkay Károly sírja létezik, sőt, még a pontos helyet is megtudhattam a térkép segítségével. Idén november elsején eljutottam Rákospalotára, hogy egy szál virággal emlékezzek a sosem látott távoli rokonra, s a síron felfedezett ismeretlen nevekkel újrakezdjem a kutatást....

20171101_122847.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://timeless.blog.hu/api/trackback/id/tr513186498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása