Családfát akarok! 2. rész
2014. november 23. írta: sorridente

Családfát akarok! 2. rész

Kedves Olvasóim!

A mai alkalomra egy újabb családi mesét terveztem, de rá kellett jönnöm, a múltkor elkezdett bevezető "útmutatót" érdemes lenne folytatni, hogy azok is bekapcsolódhassanak, akik már eljutottak egy szintre őseik kutatásával kapcsolatban. Úgy gondoltam, ideje, hogy szétnézzünk alaposabban az interneten, milyen lehetőségek adódnak az adatbázisok terén. Előrebocsátom, én sem ismerek még mindent, ezért jó, ha másokkal időnként eszmét cserélünk, kérdezünk, megosztjuk egymással tapasztalatainkat. Most pedig lássuk, mi minden rejtőzik a különböző honlapokon! Elsőként azokhoz szólok, akiknek elődei a fővárosban éltek, hiszen velük kapcsolatban egész jól állunk a netes forrásokat tekintve.

Kettővel ezelőtt volt szó a Budapest Főváros Levéltárának honlapjáról. Itt az Adatbázisok menüpont alatt jó pár érdekes dologra bukkanhatunk. Kezdetnek a LEAR keresőjét ajánlom, ahol különböző budapesti vonatkozású ügyiratokat, aktákat vittek fel a honlapra. Amennyiben az eredeti doksira is kíváncsiak vagyunk, úgy azt sajnos csak személyesen nézhetjük meg, előzetes regisztráció és kikérés után. 
Budapesti lakhelyűek fogolytörzskönyvi adatbázisa is elérhető, itt megnézhetjük az eredeti digitalizált dokumentumot is. Sok érdekes dolog derülhet ki egy-egy ilyen iratból, az én kedvencem a személyleírást tartalmazó rovat (testalkat, hajszín, szem, orr, száj, fogak, bajusz leírása :)), de számtalan más hasznos infót lementhetünk magunknak belőlük: lakcím, szülők, házastársak adatai stb.

Ugyancsak fővárosi vonatkozású a Szabó Ervin Könyvtár nagyszabású projektje, melynek során befotózták és kereshetővé tették az összes, a Budapest Gyűjteményben őrzött 19-20. századi, 1880 és 1928 között kiadott lakcímjegyzéket! Ha élt ősötök ebben az időszakban Budán vagy Pesten, itt a remek alkalom utánanézni, pontos hol is lakott. Aki volt már a Központi Könyvtárban található 6. emeleti gyűjteményben, kézbe is foghatta ezeket az általában ezeroldalas kiadványokat, amelyeknek immár netes verzióját is forgathatjuk. 

Ha már itt tartunk, essék szó az Arcanum cég egyéb adatbázisairól is! A levéltári portálokon, itt és itt érdemes az összes ismert vezetéknévre rákeresni, az eredményeket elmenteni. Részben digitalizált adatokról van szó, tehát nézzétek meg mindig, meg lehet-e nyitni az eredetit is!
Az Arcanum Digitális Tudománytára az igazi kincsesbánya, rengeteg, az egész ország területéről származó beszkennelt anyagot tartalmaz. Sajnos előfizetéses alapon működik, én két hétre vásároltam hozzáférést, ez alatt igyekeztem kigyűjteni minden engem érdeklő forrást, adatot. Tényleg megéri, ha megtehetitek, próbáljátok ki! Csak egy apróság: a Csapkay vezetéknévre 357 találat van, ami egy ritka névnél elég meglepő... Jórészt hírlapok, újságok, de tengernyi könyv és más kiadvány elérhető ebben a formában. Csapkay Károly edző rokonom kapcsán például fantasztikus érzés volt olvasni az egyes mérkőzésekről megjelent összefoglalókat, személyes anekdotákat, melyek segítségével mindjárt egyszerűbbé vált pályaképének megrajzolása.

Ha családkutatás és adatbázisok, akkor a Macse, a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület az első számú társaság, akikhez csatlakozhatunk, vagy fordulhatunk, ha segítségre van szükségünk. Pár éve feliratkoztam a levelezőlistájukra, és annyit mondhatok, bármilyen apró kérdésem, kételyem akadt, a tagok ismeretlenül is válaszoltak, ötleteikkel segítettek. Egy részüknek már ténylegesen is több évtizednyi tapasztalata gyűlt össze, amit szívesen bocsájt a többiek rendelkezésére. Nem egyszer kisebb kerekasztal-beszélgetés alakult ki egy-egy kérdésben, latin nyelvű irat értelmezésében stb. 
Az ő honlapjukon rengeteg adatbázis, feldolgozás szerepel, amiket érdemes gyakran nézegetni. A Kutatás menüpont alatt gazdag linkgyűjtemény található, emellett szótárak, foglalkozásnevek, gyászjelentések, sírkőadatbázis, és a végtelenségig lehetne sorolni. Látogassátok meg egyénileg! Hasznos még az Adattárak pont is.

Azoknak sem kell elkeseredniük, akik gyökerei a mai országhatárokon túlra nyúlnak. A mormon adatbázisban a felvidéki anyakönyveket eredeti formájukban kereshetik és nézhetik végig, Nagyon jól áll a feldolgozottság, így az anyakönyvekre név szerint is kereshetünk, de itt a felekezetek szerinti bontásban böngészhetjük az egyes helységek adatait. Ami fájóan hiányzik, az a teljes Románia, Szerbia illetve Bosznia és Hercegovina területe, ahol az országok saját döntésük miatt nem engedték az anyakönyvek digitalizálását. Így aki erdélyi vagy délvidéki adatoknak szeretne utánanézni, sajnos nem támaszkodhat az anyakönyvekre. Azonban a Macse honlapján ismét segítséget találunk: http://www.macse.hu/society/linkek.php?id=%CB%99Rom%C3%A1nia. Ugyanígy a sváb felmenőkkel rendelkezők is haszonnal "forgathatják" az aloldalakat. 

Az alábbiakban néhány egyéb hasznos gyűjteményt osztanék még meg Veletek rövid ismertetővel egybekötve:

  • Digitalizált Törvényhozási Tudástár. Itt található számos katonai illetve jogi témával kapcsolatos folyóirat, közlöny, kiadvány eredeti formájában (többek között: Belügyi Közlöny, gazdasági és honvédelmi témájú újságok, Közigazgatási Szemle stb.). Első és második világháborús szereplés, kitüntetések adatai remekül nyomon követhetőek a találatokból.
  • A Magyar Országos Levéltár adatbázisai: fővárosiaknak érdekesek lehetnek a Távirati Iroda hírei, jelentései, de itt találhatóak a középkori oklevelek regesztái és/vagy fotói, térképtárak, összeírások.
  • Úrbéri tabellák: a Mária Terézia idején készült összeírások esetében az egyes helységekre lehet rákeresni. eredetiben nézhetjük meg a birtokokon élő és dolgozó zsellérek, jobbágyok adatait.
  • http://csaladfa.faczan.hu/: itt főleg dél-dunántúli vonatkozású adatok, újságok, emlékművek, személyek szerepelnek, de kisebb részben az ország egész egykori területéről találhatunk bennünket érdeklő apró részletet.
  • Radixindex: egy újabb kincsesbánya, nézzétek csak meg! Vezetéknévre keresve rengeteg fontos adatbázis, gyűjtemény találatai jönnek elő, melyek eredeti megtekintése ugyan fizetős, de maga az említés ingyenesen megtekinthető. Fontos része a honlapnak a fórum, amely talán az egyetlen ilyen szerveződés, ahol az azonos családokat kutatók érintkezhetnek egymással. Jómagam is sikeresen vettem már fel a kapcsolatot távoli rokonaimmal ezen az úton, hogy azután egymással megoszthassuk eddigi eredményeinket.
  • Hungary Exchange: Külföldön élő magyar leszármazottak vezetik ezt az oldalt, saját erőből építik.
  • http://www.peppi.hu/: Jó szívvel ajánlom ezt is, sok beszkennelt adattár, könyv, címtár található itt.
  • Ellis Island: Amerikába kivándorolt őseink kutatásához elengedhetetlen ez az oldal. Regisztráció után eredetiben nézhetőek a hajóslisták, kereshetőek a rokonok.
  • Yad Vashem Intézet: a magyarországi holokauszt áldozatainak adatai is itt kereshetőek.
  • Az egyes megyei levéltárak honlapján is számos adatbázis, segédlet szerepel, itt tudtok ezeknek utánanézni.

 

Mai utunk picit talán egyhangúra sikeredett, képeket és illusztrációt nélkülözött, de azért remélem, hogy hasznosnak találták azok, akik elindultak múltjuk felfedezése felé! Bármi kérdés, megjegyzés merülne fel, szívesen segítek, elérhető vagyok mindenki számára! Köszönöm, hogy elolvastátok, jövő héten folytatjuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://timeless.blog.hu/api/trackback/id/tr256925771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ceruzabél 2014.11.29. 18:53:51

Fejé megyében szeretnék kutakodni Üdv Ceruzabél

sorridente 2014.11.29. 21:33:38

Kedves Ceruzabél!

Először a mormonok által feldolgozott anyakönyveket ajánlom, a Fejér megyei településekét itt találja:

familysearch.org/search/image/index#uri=https%3A%2F%2Ffamilysearch.org%2Frecapi%2Fsord%2Fwaypoint%2F929W-VZ9%3A40680901%3Fcc%3D1452460

Változó, hogy mikori bejegyzések vannak fenn, általában 1895 és 1970 közötti polgári anyakövekről van szó.

Általános kiindulópont lehet a vezetéknevek keresésénél:

www.radixindex.com/indexhu.htm, ugyanitt a településekre is lehet keresni, milyen nevek fordulnak elő:

www.radixindex.com/hu/helyek

Az egész országra érvényes adatbázisokat a posztban találja! Sok sikert kívánok!

ahonfia 2017.05.02. 22:05:52

keresek olyan programot, amivel beszkennelt teljes anyakönyveket lehet lerölteni pl. Kisvárda familisearch állományából, hogy offline lehessen benne keresni.
köszönöm elöre is

sorridente 2017.08.13. 16:03:49

@ahonfia: Sajnos ilyet nem ismerek egyelőre.
süti beállítások módosítása