Valami Amerika
2015. március 07. írta: sorridente

Valami Amerika

avagy ismeretlen ismerősök

Ha az ember lánya/fia - főleg kisebb korában - régi, megsárgult családi fotográfiákat nézeget, óhatatlanul megesik, hogy a szereplők egy részét nem ismeri fel. "Ó igen, az ott a nagypapa kisfiúként, fürdőnadrágban, de ki a többi gyerek?" Vagy: "Ők itt a mama szülei, de kik lehetnek azok az egyenruhás férfiak?" Szerencsés esetben a segítségünkre siet a nagymama vagy a nagybácsi, ám senkitől nem lehet azt elvárni, hogy sok-sok év távlatából az összes szomszédra, kollégára emlékezzen.

A kép szereplőiről általában annyit mindig sikerül eldönteni, hogy a mama vagy a papa családjához tartoztak-e; nem úgy a most következő fotóról, melyről a család mindegyik ága állítja: most látja először ezeket az embereket. No de a kép nem a semmiből került elő! Nehéz feladvány következik.

postcard1.jpg

Ez a kép - pontosabban képeslap - jó pár évtizedig hevert több, hasonló korú társával együtt egy fiókban, mígnem a régi iratok átvizsgálása során a szemünk elé került. Egyből megfogott a fotó idilli hangulata, a vidám piknikező népség bája, s nem utolsósorban a öltözékek, az autók eleganciája. Érdekelni kezdett, ki ez az előkelő társaság, csak nem a rokonaink?! 

Körbekérdeztem a családtagokat, ám legnagyobb megrökönyödésemre senki sem tudta beazonosítani sem az urakat, sem a hölgyeket, de még a helyszínt, vagy az időszakot sem. Hogy lehet ez? Lehetséges - mondták -, hogy az elhunyt rokonoktól került hozzánk, akik barátaiktól kapták a lapot, jó száz évvel ezelőtt. Rendben, de melyiktől? Arra már senki sem emlékszik; így kezdődött a következő, máig is tartó nyomozás a filmbe illő jelenet szereplői után. Lássuk, milyen apróságokból lehet ilyenkor kiindulni!

A képeslap hátoldalán - a feladó és a címzett adatai helyett - egy pontos felsorolást találtam a piknikező társaság tagjairól, de sajnos csupán a keresztnevek megjelölésével. Az elülső oldalon, számokkal jelzett illetőkről a lap másik oldalán kiderült, kik is voltak ők név szerint. 

postcard2.jpg

A kézírás szerencsére olvashatónak bizonyult, íme az átírás:

"szám: 1. Én magam
2. Mihály öcsém
3. Mihály öcsém felesége
4. fiam János
5. fiam Gustav
6. fiam Paul
7. Leányom Mini(?) férje
18. Leányom Mini gyermeke
8. Leányom Jozefine
9. Leányom Mini
10. Esmerős leány
11. Mihály öcsém fiának felesége
12. Leányom Nelli
13. Mihály öcsém leánya
14. János fiam felesége
15. Mihály öcsém fia
16. Mihály öcsém fia
17. Mihály öcsém fia
19. fiam Gustav felesége

Nem voltak mindenek azon az arzkepen, van nekem 16 fiai és leányom, gyermekek 4 leányom és 3 fiam. Ezen kép 3 év előtt készült."

Első olvasatra feltűnt a tört magyarság, a furcsa fogalmazás, melyből egy, a hazáját jó pár éve elhagyó levélíróra asszociáltam, s ezt megerősítette a gyermekek idegen hangzású neve, s az a tény is, hogy a kép három évvel a lap elküldése előtt készült. Az író fiai és lányai valószínűleg már idegenben születhettek, vagy legalábbis nevüket angolos hangzásúra változtatták. Hogy hol készült a kép? A sok apró mozzanat egyfelé mutatott: minden bizonnyal Amerikában, a lehetőségek hazájában.

Ekkor egy üres papírlapot hívtam segítségül: felvezettem rá a szövegből kirajzolódó, vázlatos családfát. A család közeli s távolabbi tagjai azonban hiába ízlelgették a képeslapra firkantott neveket, nem jutottunk előrébb. Senkinek sem volt tudomása idegenbe szakadt hozzátartozóról, ismerősről, így a személyek beazonosítása ezen a ponton megrekedt, s egyelőre ma sem tudjuk, kiket örökített meg az amerikai fényképész.

Pár apróságot azonban sikerült kideríteni, ismét csak az internet illetve a családfakutató közösség segítségével. Amint azt bizonyára észrevettétek, a kép hátterében helyet foglaló két automobil igencsak árulkodó, mind a nagycsalád anyagi helyzetéről, mind pedig a - számunkra jelen pillanatban fontosabb - időszakról, melyben a kép készült. Nálam szakavatottabbak azonnal kijelentették: két gyönyörű Ford T-modellről van szó.

Ijesztő, mennyi mindent ki lehet deríteni azonnal erről a típusról. Példának okáért megtudtam: az 1915 előtt készült modelleknél van egy henger alakú tartály a vezetői fellépőnél, s mivel ez a képen nem szerepel, talán 1915 utáni időszakról beszélünk. 

Forrás: http://www.carlustblog.com/2009/12/ford-model-t.html

Az 1920-as Ford Touring-modell

A tartalmon kívül a formai jegyek is előmozdították a kutatás helyzetét, jelesül a képeslap hátoldalán látható felirat illetve bélyegkép bizonyult fontos jelnek. Szerencsére vannak még olyan lelkes kutatók, akik mindenféle haszontalannak tűnő dolgot összegyűjtenek és elérhetővé tesznek mások számára is. Így találtam rá azokra az oldalakra, ahol ennek a képeslapfajtának, illetve az azt gyártó cégnek (Cyko) utána tudtam nézni, valamint egy picit be is merülhettem az amerikai képeslapküldés történetébe. A Cyko egy fotográfiai cég neve, akik fényképezéssel, képeslapgyártással is foglalkoztak. 

Így derült ki, hogy például az élőfényképes lapok 1900 körül kerültek először forgalomba, s ez a forma hamarosan széles körben kedveltté vált. Érdekesség, hogy a fenti lapon a címzett helyén is szöveg szerepel, ebből gondolnám azt, hogy eredetileg borítékban adták postára. A függőleges vonallal történő felosztás (az üzenet szövege illetve a címzett adatai számára) egyébként 1907. március elsejétől lépett érvénybe, tehát feltételezhetjük, hogy a képeslapunk ezt követően készült. Ha elfogadjuk az automobilok kapcsán elért eredményt, a kettő nem zárja ki egymást.

A bélyegző képével kapcsolatban ismét elámultam, milyen részleteket lehet megtudni, ha picit jobban belemerülünk a témába. Ezen az oldalon összegyűjtötték azokat a bélyegzőképeket, melyeket anno az élőfényképes képeslaphoz használtak fel, így azok datálásában nagy segítséget jelenthetnek. Meg is találtam a fenti lapon látható formát: 1904 és 1920 közé lehet keltezni. (Place postage - Stamp here)

cyko.png

Összegezzük, mire jutottunk! A képeslap valószínűleg az 1915-1920-as évek Amerikájából érkezett, feladója már jó néhány évet töltött idegenben, magyartudása igencsak megkopott. Gyermekei, sőt unokái is mind odakint születtek, így a kivándorlás ideje az 1870-es, 80-as évekre tehető. Sajnos a pontos adatokat tartalmazó boríték nem maradt fenn, így sem a feladó, sem a címzett személye nem azonosítható. Az a tény, hogy az illetőnek meg kellett magyaráznia, ki kicsoda a képen, szintén az évek múlásával magyarázható. Feltehetően a címzett a gyermekeket, unokákat nem ismerte, csupán a családfőt, esetleg annak testvérét. Annyi bizonyos, hogy kellő idő telt el a férfi új hazájába történt megérkezése óta, hiszen biztos egzisztenciájáról, anyagi helyzetéről igencsak árulkodik ez a felvétel.

Következő lépésként a szereplők öltözékével tervezem foglalkozni, hátha jutok valamilyen eredményre. Jó lenne kideríteni, pontosan hol készült a kép, de ez egyelőre reménytelennek tűnik. Ha bárki ismerőst vélne felfedezni, ne habozzon jelentkezni! Ezen felül örülök minden ötletnek, javaslatnak a további nyomozás érdekében. Találkozunk legközelebb! ;)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://timeless.blog.hu/api/trackback/id/tr447248483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása